Skriv for at begynde søgning

PERSPEKTIV Seneste nyt

Uddannelses- og forskningsminister: Politikere er også iværksættere

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) blev hentet ind på sin ministerpost efter at have haft stor succes som iværksætter. Han mener, at det politiske liv bliver undervurderet af omgivelserne.

Der er naturligvis forskel på iværksættermiljøet og Christiansborg. Det kan uddannelses- og forskningsminster Tommy Ahlers (V) skrive under på.

Han var indtil i fjor kendt som en succesrig erhvervsmand, der havde etableret flere virksomheder. Samtidig havde han fået et folkeligt gennembrud i tv-konceptet på DR: Løvens Hule, hvor nye iværksættere får penge til deres projekter, hvis de kan overbevise investorerne, som blandt andre var Ahlers.

Særdeles overraskende blev han hentet ind som Søren Pinds afløser som uddannelses- og forskningsminister i maj 2018.

Politik er bedre end sit rygte

Som iværksætter er han bestemt ikke løbet sur i politik. Tværtimod giver han udtryk for sin begejstring over for miljøet ved Slotsholmen.

»Politik er meget bedre end sit rygte. Mange af de politikere, jeg møder, både i Venstre og i andre partier, minder om iværksættere. Det er folk med visioner, der vil og kan noget,« siger han og tilføjer:

»Det gælder også folk i central-administrationen.«

Tommy Ahlers mener, at der mange steder skabes et negativt billede af politik og politikere.

»Det er farligt at tale politik ned. Så tales demokratiet også ned.«

Men der er stor forskel på at styre egne projekter og sidde som minister.

»Som iværksætter har man ansvaret for sine egne penge og måske nogle investorers, som er klar over, der er en risiko. Her i ministeriet har jeg ansvaret for 270.000 studerende og 42.000 ansatte og ikke mindst skatteborgernes penge. Det er klart, at her skal tingene vendes et par gange, før vi gør noget,« fortæller han.

Tommy Ahlers har flere gange haft fokus på, at studerende skal turde at fejle. Det er netop det, der gør, at folk i iværksættermiljøet lærer noget. På Christiansborg er fejl også i fokus, men på en helt anden måde.

»I politik er der meget fokus på fejl. Jeg er vant til at begå fejl, men jeg er ikke vant til, at folk håber, at jeg begår fejl,« konstaterer han og nævner, at konkurrencen i politik er på en helt anden måde end i erhvervslivet:

»Som iværsætter af for eksempel robotter, er man bare glad for, at der er flere robotvirksomheder, så markedet kan vokse. I politik er der kun plads til 179 mennesker i folketinget.«

Rigtig gode uddannelser

Med Tommy Ahlers egen baggrund er det oplagt at spørge om, hvor vidt danske uddannelsesinstitutioner er gode nok til at gøre studerende klar til at blive iværksættere.

»Ikke gode nok, men de har flyttet sig rigtig meget. Du kan ikke tage ud på en uddannelsesinstitution, uden der er et iværksættermiljø,« siger han.

»Fonden for Entreprenørskab sørger for, at studerende får en berøringsflade med iværksættere. 50 pct. af de studerende på ungdomsuddannelser er i berøring med dem, og 20 pct. på de videregående uddannelser. Det må gerne folde sig endnu mere ud,« fortæller han.

Mere tungt iværksætteri

Tommy Ahlers betoner samtidig, at danske uddannelsesinstitutioner er rigtig gode, og han får masser af ros fra universiteter i udlandet for danske studerende indsats, når han er ude i verden.

»Vi står ikke tilbage for Boston eller Harvard,« fastslår han. Tommy Ahlers ønsker sig dog, at flere unge kaster sig over at skabe ting helt forfra.

»Jeg kan godt tænke mig flere kaster sig ud i den tunge del af iværksætteriet, hvor det handler om at forske og skabe noget helt nyt,« siger han og nævner om sin egen fortid.

»Jeg var selv i den lette del af iværksætteriet, hvor jeg skabt en forretning ud fra noget, der var der i forvejen. Og det samme med mange af dem, som er med i Løvens Hule. Det handler mest om, hvorvidt de kan tjene på et produkt og ikke om at skabe noget helt nyt.«

Tommy Ahlers vil derfor gerne have udbredt de teknologiske kompetencer på uddannelserne endnu mere til fremtidens arbejdsmarked.

facts
Tommy Ahlers
Født i 1975 i Haderslev, opvokset i Agerskov i Sønderjylland. Bosat på Østerbro i København, hvor han har afløst Søren Pind som den lokale Venstre-kandidat til folketinget
Fraskilt og har to børn på otte og 11 år
Uddannet cand.jur fra Københavns Universitet i 2001. Konsulent i McKinsey. Stifter af bl. a. ZYB ApS, som blev solgt til Vodafone

Af Thomas Frederiksen

erhverv.redaktion@minby.dk

 

 

Skriv en kommentar