Skriv for at begynde søgning

Branchenyt INDBLIK KARRIERE Seneste nyt Uddannelse

XL-direktør: Regler modarbejder os og vores elever

Direktøren for XL-Byg Øbro Træ A/S, Jesper Plugge, er frustreret over, at veluddannede unge skal tage op til 10 ugers uddannelse, inden de må starte som elever. Han mener, at forløbet er irrelevant og foreslår regelændringer på landsplan.

Da Jesper Plugge tiltrådte som direktør i XL-Byg Øbro Træ for et par år siden, besluttede han, at virksomheden skulle til at tage elever.
Både for at tage et samfundsansvar og hjælpe unge mennesker gennem uddannelsessystemet, men også for at få ny inspiration til Øbro Træ, som skal kunne rekruttere i fremtiden.
»Vi har en høj gennemsnitsalder, og det er godt for os at få nye input,« siger han.
Det har dog vist sig mere bøvlet, end han havde regnet med, at have elever fra handels- og erhvervsuddannelserne.
Eleverne skal nemlig på et obligatorisk kursus på skolebænken på mellem fem og ti uger, alt efter hvilke fag de har taget på grundforløbet.
»Det er spild af tid, både af vores og de unges,« mener Jesper Plugge.
Hans erfaring er, at de unge i dette skoleforløb lærer meget grundlæggende ting, som de ved i forvejen. I stedet for kunne de tage et langt mere målrettet forløb hos Øbro Træ.

Spild af tid
Mikkel Berg Pedersen er i dag elev hos XL-Byg Øbro Træ A/S. Han er HHX-uddannet og har været på fem ugers grundforløb, sammensat som et onlinekursus med én enkelt opgave om ugen.
»Det var meget unødvendigt og ren repetition af, hvad jeg lærte i starten af mine tre år på HHX. Det største problem ved grundforløbet var, at jeg var helt væk fra arbejdet. Uddannelsen var slet ikke rettet mod XL-BYG. Jeg vil kalde det spild af tid, hvor jeg i stedet kunne havde lært noget på arbejdspladsen,« siger den 21-årige handelselev.
Som reglerne er i dag, skal Jesper Plugge og XL-BYG Øbro A/S, såvel som andre virksomheder, vente fem uger på elever med en HHX-uddannelse og 10 uger på elever med en uddannelse fra STX, HTX eller HF.
Også selvom både eleven og virksomheden er klar til at starte elevforløbet med det samme. Jesper Plugge søgte på et tidspunkt om dispensation for et af de unge mennesker, da han vurderede, grundforløbet var langt under elevens uddannelsesniveau:
»Vi fik en klar afvisning. De kiggede ikke engang på sagen. Jeg mener, vi som land bruger vores uddannelsespenge forkert på det her område,« siger han.

Politikere er tavse
Hos Dansk Erhverv er uddannelsespolitisk chef Claus Rosenkrands Olsen enig i, at fem-ugers forløbet for HHX-studenterne bør afskaffes.
Han minder samtidig om, at forløbet for de øvrige studenter træder i stedet for et specifikt handelsfagligt grundforløb med fagområder, som elever fra de øvrige gymnasiale uddannelser som regel ikke har stiftet bekendtskab med tidligere. Han mener, at det kan diskuteres, om det kan klares mere smidigt og effektivt end med 10 uger.
Erhverv København ville gerne have haft en kommentar fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), men hendes pressemedarbejdere melder ud, at hun ikke har kommentarer til sagen.
I stedet henviser de til Henrik Dahl, som er Liberal Alliances ordfører for blandt andet undervisning, uddannelse og afbureaukratisering.
Han er heller ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

FACTS OM ØBRO TRÆ
Øbro Træ blev stiftet tilbage i 1940 og har siden da ligget i Randersgade. Efter 2000 er der kommet afdelinger i Nordhavn og Greve.

Af Thomas Frederiksen
erhverv.redaktion@minby.dk

Jesper Plugge foran XL-Byg Øbro Træ i Nordhavn. Virksomheden har tre adresser, i Nordhavn og Randersgade på Østerbro, samt i Greve. Der er omkring 30 medarbejdere, heraf fire elever. Foto: Michael Paldan

Skriv en kommentar